“Hantar Pukul 6, Pukul 7 Dah Berbuih, Anak Tahfiz Pula Kena Bersihkan Makana Basi”, Alasan ‘Sedekah’ Ke Pusat Tahfiz Konon Nak Elak Membazir

Posted on

Jamuan pernikahan atau kenduri ini adalah salah satu tanda syukur pihak pengantin dalam menzahirkan rasa terima kasih kepada Allah swt apabila urusan perkahwinan dipermudahkan.  Namun syukur itu tidak bernilai jika adanya perbuatan yang kufur.

Kufur kepada Allah swt kerana meletakkan harga mas kahwin dan belanja hantaran yang begitu tinggi kerana beranggapan status perlu diberi perhatian.  Kufur juga berlaku apabila majlis itu digah-gahkan sehingga timbul riak dan mengakibatkan pembaziran.

Hari ini rata-rata budaya Melayu sudah melangkaui sunnah.  Terlalu mementingkan adat raja sehari sehingga pembaziran juga dikira perkara biasa.  Sudah jadi ‘trend’ orang-orang kaya dan pembesar pula dijadikan tetamu utama bukan orang susah atau fakir kerana itulah sunnah sebenarnya.

Apabila prinsip sunnah ini dipelihara dengan menjaga kebajikan orang susah, maka tercapailah kesyukuran majlis itu.  Apa yang jadi hari ini sebaliknya.  Orang susah atau anak-anak tahfiz dijadikan pilihan terakhir dengan sisa-sisa makanan berlebihan ‘disedekahkan’ kepada mereka.

Niatnya murni, ingin bersedekah, tapi lauk-pauk yang disedekahkan itu basi dan langsung tidak boleh dijamah.  Terlihat keprihatinan tuan rumah itu sangat sedikit tanpa memikirkan sensitiviti anak-anak ini.  Mungkin ada diantara mereka yang teringin sangat merasai lauk pengantin, namun akhirnya makanan tersebut tidak boleh dimakan.

Perkongsian daripada laman Kasih Till Jannah ini menceritakan bagaimana realiti ‘sedekah’ dengan niat mengelakkan pembaziran bertukar menjadi aib.  Kesemua makanan yang diberikan basi malah periuk-periuk yang disertakan perlu dibersihkan oleh anak-anak tahfiz tersebut.  Baca perkongsian dibawah ini semoga dapat dijadikan pengajaran bagi kita dan lebih sensitif terhadap pihak yang nak disedekahkan.

Bukanlah menyombong ataupun besar diri. Tapi inilah hakikatnya mengapa saya sering menolak lauk lebihan kenduri bila di hantar ke madrasah. Lauk lebihan kenduri yang sayang untuk dibuang akhirnya dihantar ke madrasah dengan alasan tidak mahu membazir..tapi sebenarnya ketika dihantar lauk ini sudahpun separuh basi. Hantar pukul 6 petang.. pukul 7 sudah basi dan berbuih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *